FIETSTOCHTVERSLAG

Dinsdag 25 oktober 2016 – Leiestreek / Deinze – 45 km

De maand oktober betekent voor onze fietsclub nog éénmaal fietsen alvorens ons stalen ros, toch voor de meesten onder ons, op te bergen voor een lange winterslaap tot volgend jaar. Deze laatste tocht gaat dan ook traditiegetrouw gepaard met een gezellig etentje.

Met 36 ingeschreven deelnemers was bijna iedereen die dit jaar regelmatig aanwezig was op onze vorige fietstochten present. Eén deelnemer diende volledig af te haken en 4 anderen konden wegens omstandigheden niet meefietsen maar verkozen toch aanwezig te zijn op het gezamenlijk etentje!

De samenkomst was aan het domein “De Ceder” in Deinze waar we dus met de overige 31 fietsers vertrokken voor een tochtje doorheen de Leiestreek onder leiding van Gisèle en Tonny. De mist was reeds opgetrokken en de zon bracht al de nodige warmte op deze nazomerse dag.

Vanaf knooppunt 13 reden we richting Nazareth. Na zo’n 8 km bereikten we de Hospicebossen. De ‘Nazarethse bossen’ of ‘Hospicebossen’ zijn zo’n 60 hectare groot en zijn vooral begroeid met naaldbomen. Het bos in Nazareth vormt samen met het Lozerbos (Kruishoutem) en de Wortegemse bossen (Wortegem-Petegem) de belangrijkste boscomplexen in de zandleemstreek van het Schelde-Leie interfluvium.

Zo bereikten we na 16 km onze drinkstop “Taverne Kerkenhoek” te Sint-Martens-Latem. Het was nog wat vroeg in de morgen om al aan het aperitief te beginnen en zo werden er vooral koffies en chocomelk besteld. Het moeten er heel wat geweest zijn want we zagen dat de waard zijn voorraad flessen chocomelk moest gaan aanvullen!

We reden verder langs de Leie richting Baarle tot aan knooppunt 74. Van daar ging het verder doorheen de Latemse meersen richting Deurle. In Deurle passeerden we achtereenvolgens: Gemeentelijk Museum Gust De Smet, Museum Léon De Smet en Museum mevrouw Dhondt-Dhaenens. Aan knooppunt 90 te Bachte-Maria-Leerne namen we richting Ooidonk. Het kasteel van Ooidonk is een monumentale oude waterburcht. Oorspronkelijk ontstaan in de 12de eeuw als boerderij, spreekt men in de 14de eeuw van een versterkte waterburcht. Het slot werd verwoest in 1491. In 1579, in de periode dat Gentse opstandelingen Filips II van Spanje als graaf van Vlaanderen hadden afgezet, werd het nogmaals verwoest. Na de brand van 1579 werd de ruïne opgekocht door Maarten della Faille en herbouwd tot kasteel in renaissancestijl.

Zo bereikten we na 32 km Deinze, waar we in restaurant “Il Ricordo” verwelkomd werden door Theo, Lieve, Hugo en Chris. Aangezien iedereen op voorhand zijn menukeuze had kunnen doorgeven werden we op een vlotte en vriendelijke manier bediend! De Italiaanse gerechten werden door iedereen zeer geapprecieerd en met smaak verorberd!

Na een tweetal uurtjes gezellig tafelen vertrokken we voor onze laatste 13 km richting De Ceder. Gezien het mooi weer maakten we eerst nog een ommetje langs het Schipdonkkanaal waarna we opnieuw in het centrum van Deinze aankwamen om dan rechtstreeks naar ons vertrekpunt te rijden.

Het werd alweer een mooie afsluiter van een geslaagd fietsseizoen, zonder ongevallen!

Ik wens allen te bedanken die al die tochten hebben uitgestippeld, alsook alle deelnemers!

Tot volgend jaar!
Uw verslaggever:
Daniël Verbeke 

 

©copyright 2008 daniel.verbeke | feedback