FIETSTOCHTVERSLAG

Donderdag 19 mei 2016 – Dagtocht Klein-Brabant – 72 km

De “midwinterfietstocht” in januari buiten beschouwing gelaten zou dit onze 2de fietstocht van het nieuwe seizoen 2016 moeten geweest zijn! Spijtig was het weer weeral eens de grote spelbreker geweest en werd onze 1ste poging in april afgelast. Maar zoals reeds aangekondigd in het krantje zullen we deze “Elfde van den Elfdenlus” tocht hernemen op vrijdag 24 juni! Dus startten we maar dadelijk met de gebruikelijke dagtocht in mei. Het zou een tocht doorheen het Scheldelandschap van Klein-Brabant worden en natuurlijk mocht daar ook het streekproduct “Asperges” niet aan ontbreken!

De startplaats was aan de De Bruynkaai te Dendermonde en daar stonden we met 26 deelnemers klaar om te vertrekken voor een tocht doorheen een rivierlandschap met dijken, polders, grachten en sluizen. We mochten voor de eerste keer Luc verwelkomen.

Vanaf knooppunt 91 tot aan knooppunt 58 reden we langs de Schelde via Vlassenbroek naar Baasrode. Daar verlieten we het jaagpad even en reden we voorbij het Scheepvaartmuseum dat we nog bezocht hadden tijdens onze lentecruise verleden jaar. We vervoegden opnieuw het jaagpad. Hier sloten Lieve & Theo aan bij de groep en waren we met 28 deelnemers. We passeerden zo achtereenvolgens Sint-Amands en Mariekerke. Even voorbij knooppunt 76 hielden we na zo’n 16 km onze 1ste drinkstop in “Café Koningsrek Zates” te Bornem/Weert. De zon was al goed van de partij en de eerste te warme truitjes konden al opgeborgen worden! Het was dus al genieten van de eerste warme zonnestralen van de dag op het terras. Hierna ging het verder langsheen de Schelde tot knooppunt 5 te Weert waarna we langsheen een oude Scheldearm richting Branst reden. Van daar was het nog een 7 km tot aan het restaurant “Hof van Coolhem” te Puurs-Kalfort. Deze brasserie is gelegen in een oud parkbos van 13 ha en bestaat uit een originele combinatie van een moderne brasserie, een mooi bosterras en een parkdomein in een zéér rustgevend kader. De uitbaters hadden de tafels voor ons gedekt op het mooie terras waarop ook enkele branders voorzien waren ingeval het toch nog wat te fris zou worden! Iedereen had op voorhand zijn menukeuze kunnen doorgeven zodat we op een vlot tempo konden bediend worden. Of het nu “Asperges op z’n Vlaams” of “Asperges met gerookte zalm” of “Kalfstournedos met gebakken asperges” waren, het werd door iedereen uitermate gesmaakt! Hier wens ik ook de kring te bedanken voor zijn bijdrage om dit menu aan zo’n democratische prijs te kunnen aanbieden! Met een goed gevulde maag en vol nieuwe moed werd de tocht verdergezet. We hadden nog zo’n 37 km voor de boeg doorheen het natuurlandschap. Eerst reden we even zo’n 4 km dezelfde weg terug tussen de knooppunten 37 en 80. Daarna reden we tussen de knooppunten 80, 81 en 88, van het Tekbroek Arboretum tot aan Lippelobos, over onverharde wegen door bosrijk gebied. Zo bereikten we na 21 km onze 2de drinkstop in ‘De Küssnacht” te Buggenhoutbos. Opnieuw werd het zonnige terras ingepalmd en konden we het verloren vochtgehalte terug op peil brengen! We reden verder voor de laatste 15 km via de Boskapel in Buggenhoutbos langs Opstal richting Sint-Gillis-Dendermonde. Onderweg passeerden we nog den Dries in Opdorp waar van 13 maart tot 17 april nog 360 pinguïns stonden te pronken tussen de lindebomen en de narcissen.
In Sint-Gillis-Dendermonde nam Theo nog even de leiding over om ons, buiten het knooppuntennet, langs minder drukke wegen naar Dendermonde te loodsen.

Op de Grote Markt te Dendermonde namen de meesten afscheid waarna er nog een paar van een laatste drankje genoten op één van de vele terrassen.

Het was een mooie zonnige fietstocht geweest; met dank aan de leiders van de dag Martine en Luc!

Uw verslaggever.
Daniël Verbeke


 

 

 

©copyright 2008 daniel.verbeke | feedback