FIETSTOCHTVERSLAG
Dinsdag 23 januari 2018 – Melle – 29 km.
Voor onze 1ste fietstocht van het jaar, de Midwinterfietstocht, hernamen we de geplande tocht van 2017 die wegens te slechte weersomstandigheden niet kon doorgaan. Deze keer wel echter zonder bezoek aan de brouwerij Huyghe daar dit wel is doorgegaan verleden jaar!
Volgens de aankondiging startte de “Roze Olifantroute” op het Dorpsplein te Melle voor een tochtje langs de boorden van de Schelde. Kregen we in de voormiddag nog de zon te zien, dat was op het startuur niet meer zo! Met zo’n 11° en veel wind kregen we zelfs een lichte motregen over ons heen. Ondanks dat kwamen er toch nog 19 deelnemers opdagen!
Gelukkig hield het miezelen vlug op en vertrokken we richting Schelde die we al na 1,5 km bereikten aan knooppunt 22. Via de knooppunten 12 en 7 bereikten we Gentbrugge waar we de brug overstaken om opnieuw langs de Schelde te rijden richting knooppunt 5.
Bijna aan knooppunt 5 passeerden we links van ons De Zwarte Doos, deze ligt op de vroegere Trefil Arbedsite. “Sinds 2005 zijn Stadsarcheologie Gent en het Stadsarchief Gent (vanaf 2017: Archief Gent) samen gehuisvest in De Zwarte Doos aan de Dulle-Grietlaan in Gentbrugge, in de gerestaureerde gebouwen van de vroegere Puntfabriek (het metaalbedrijf Arbed).”
Aan knooppunt 5 verlieten we de Schelde om langs de “Franse Vaart” door Ledeberg te rijden.
De Franse Vaart werd in 1752 afgewerkt en tussen 1772 en 1776 verbreed en uitgediept, om aan de zuidelijke rand van Gent water van de Schelde sneller af te voeren. De vaart is ongeveer 1 km lang en loopt net ten zuiden van de Schelde waarmee ze een lus maakt vanaf de wijk het Strop om ter hoogte van de Vlaamse Kaai opnieuw in de Schelde uit te monden. Ze kreeg haar naam via de werfleider Ignace Balthazar Malfeson die in Franse dienst was. Ze loopt voor het grootste deel door Ledeberg en vormt voor een stuk de noordelijke grens van Gentbrugge.
Zo bereikten we de R4 die we ter hoogte van de Ghelamco Arena overstaken. We reden nog even langs het Kanaal van Zwijnaarde om via de knooppunten 3 en 2 onze stop te bereiken: de “Zwarte Fles” te Zwijnaarde. Hier werden de moedigen door de kring getrakteerd op onze 1ste fietstocht, wat op applaus werd onthaald!
Na deze deugddoende ruststop verlieten we de waterwegen en doken we de Merelbeekse Meersen in. Niet voor lang echter want al snel kwamen we in het Centrum van Merelbeke terecht. Van daar ging het via knooppunten 79 en 78 richting Psychiatrisch Centrum Caritas. Daar hadden we echter niets te zoeken en zo bereikten we via de knooppunten 16 en 17 opnieuw ons startpunt te Melle.
Tijdens het 2de deel van de tocht kregen we wel af te rekenen met een stevige wind maar gelukkig bleef het droog!
Afsluiten deden we bij Luc “den barbier”. Vroeger had Luc een (heren-)kapperszaak op de Brusselsesteenweg te Melle. Toen hij zijn zaak enkele jaren geleden naar een pand in de Kerkstraat verhuisde, breidde hij zijn kapperszaak uit tot een kapsalon met bar en werd hij “den barbier van Melle”. Terwijl Luc schaar, tondeuse en scheermes hanteert, bedienen zijn echtgenote Sabine en medewerkster Nadine de klanten in de bar. Luc is in Melle een welbekend figuur, ook en vooral omdat hij net dát beroep uitoefent dat in onze streken zo goed als verdwenen is.
Het werd een mooie tocht met dank aan de leiders van de dag Gisèle en Tonny! Afspraak op onze volgende fietstocht in april te Kemzeke waarover u alle info zal kunnen vinden in één van de volgende krantjes en op de website!
Uw verslaggever:
Daniël Verbeke
|