FIETSTOCHTVERSLAG

Verslag fietstocht “Van Oost naar West” op vrijdag 29 juni 2018.

Op het “Provinciedomein De Baliekouter” te Wakken hadden we afgesproken voor onze fietstocht “Van Oost naar West”. 26 fietsers boden zich aan om deze tocht mee te fietsen, waaronder 3 nieuwelingen: Yves en Marina en Jean-Pierre.

De naam ‘Baliekouter’ verwijst naar een zanderige heuvel of kouter die eigendom was van de kasteelheer van Wakken. In 1993 kocht de provincie 24 ha grond en beboste die gedeeltelijk. In 2005 werd het oorspronkelijk provinciedomein uitgebreid met 17 ha landbouwgrond. Naast 16 ha bos heeft dit wandeldomein ook veel open ruimte te bieden.

De weersomstandigheden waren gunstig, het zonnetje was van de partij doch er stond wel wat wind. Aan knooppunt 85 werden we geconfronteerd met wegenwerken waardoor het even zoeken was naar het volgende knooppunt dat gelegen was aan het Kanaal Roeselare-Leie. Eens dat gevonden konden we onze weg verderzetten naar onze drinkstop Tea-room/Bistro ’t Kapelhuis te Meulebeke, gelegen aan de kapel van “Onze Lieve Vrouw van Eeuwige Bijstand”. Niettegenstaande de meimaand reeds voorbij was, werd deze kapel nog door verschillende bedevaarders bezocht. Wij konden ondertussen na een wat heuvelig parcours, op het terras genieten van een frisse pint, een frisdrank, koffie of zelfs een kleurrijke ijscoupe met fruit.

Dan was het tijd om verder te fietsen. Op onze terugweg reden we langs de flanken van de “Poelberg”. Zo bereikten we Dentergem waar we door het natuurgebied “Zwarteveld” reden. Van Dentergem ging het dan door de velden van Markegem en zo terug naar Wakken.

Op het terras van de cafetaria van het provinciedomein zochten we de schaduw op en konden we nog gezellig napraten over dit voor velen onbekende Westvlaamse provinciegedeelte.

Verslag: Martine en Luc


 

 

 

©copyright 2008 daniel.verbeke | feedback