FIETSTOCHTVERSLAG

Verslag fietstocht van dinsdag 19 oktober 2018.

“Leiestreek - Meetjesland”

Ook dit jaar hebben we eraan gehouden ons fietsseizoen af te sluiten met een fietstocht gekoppeld aan een etentje.
Het was een heerlijke herfstdag, weinig wind en bijna zomerse temperaturen.
32 fietsers hadden zich ingeschreven voor deze trip doorheen een stukje “Leiestreek” en “Meetjesland”. Iedereen was stipt op tijd op de afspraak aan de Vroonstalledries te Wondelgem.  Liliane kwam ons goeiedag zeggen en wenste ons een aangename tocht.
Via de Kerkuilstraat en de Westergemstraat kwamen we aan het autovrij fietspad aan de noordkant van Gent. Dat leidde ons naar het Kanaal Gent-Brugge. We staken de fietsbrug over en volgden deze weg tot in Vinderhoute. Eens de kerk voorbij, reden we naar de vallei van de Oude Kale. De wandelaars die op 5 oktober erbij waren kwamen op bekend terrein. Het fiets- en wandelparcours lopen op sommige plaatsen gelijk. Landelijke, verharde en niet-verharde wegen wisselden elkaar af. Zo kwamen we in Merendree. We volgden de Gerolfweg en kwamen even later terug aan het Kanaal Gent-Brugge. Via knooppunten 14, 29, 25 en 23 kwamen we na een 20-tal km in Lovendegem. Vanaf 1 januari 2019 vormen Lovendegem, Zomergem en Waarschoot, door fusie, de gemeente Lievegem. Tijd om eens de beentjes wat rust te gunnen en de dorstigen te laven.

Terug de fiets op! We reden verder via de Kasteeldreef en hadden een mooi zicht op het kasteel Dons de Lovendeghem. Dit imposante en dubbel omwalde kasteel dateert van vóór 1641, maar kreeg zijn huidige uiterlijk in 1885. In 1700 kwam de heerlijkheid in het bezit van Gillis Dons, heer van Scheldewindeke en stamvader van de familie Dons de Lovendeghem.

We vervolgden onze weg richting knooppunt 30. Ondertussen moesten we de Grote Baan oversteken, maar dankzij Luc kon dat veilig gebeuren. Na een 2-tal km staken we het Lievekanaal over. Vanaf dan werd er gewisseld tussen buurtwegen en het fietsparcours, om aan te komen in restaurant Pattaya voor het middagmaal. Er werd getoost op het afsluiten van het fietsseizoen met een glaasje cava of fruitsap, aangeboden door de kring. Waarvoor onze oprechte dank. De visschotel Pattaya, de varkenswangetjes of de kip, voorafgegaan door tomatensoep werd goed gesmaakt. Dan nog een koffie erbovenop en iedereen was present om verder te rijden. Roos en Detlev waren met de fiets naar de startplaats gekomen, zij kozen ervoor om rechtstreeks naar huis te rijden.

De terugweg voerde ons via rustige wegen langs de kerk van Sleidinge en die van Evergem. Even verder reden we de Ringvaart over. De verkeerslichten hielpen ons om veilig en zonder problemen vlot de R4 over te steken. Dan ging het nog via de Spesbroekstraat, de Kwikstaartlaan, de Kineastlaan, de Waterhoenlaan, de Schalloenstraat en de Woestijnegoedlaan waar we na 43 km terug aan de Vroonstalledries kwamen. Eigenlijk was het een 6-kerkentocht geworden.
Nadat de fietsen terug op de auto stonden trokken verschillende deelnemers nog naar eet- en drinkgelegenheid “Baptist” waar nog lang werd nagepraat over deze geslaagde afsluiter.
Verslag: Tonny en Gisèle

Noot: Het fietsteam dankt alle deelnemers en in het bijzonder André en Chantal die zich ingespannen hebben om voor ons een fietstocht voor te bereiden. Nog kandidaten die een tocht willen voorbereiden?  Geef gerust een seintje!

Tot volgend jaar voor een nieuw fietsseizoen, misschien al in januari voor de “midwinterfietstocht”.


 

 

 

©copyright 2008 daniel.verbeke | feedback