Info wandeling van donderdag 11 april te Zulzeke.

“Een golvend parcours in en om het Spijkerbos” 

240411-RondjeZulzeke-spijkerbos

“Een golvend parcours in en om het Spijkerbos” 

Zulzeke is een landelijk dorpje in de Vlaamse Ardennen en een deelgemeente van Kluisbergen. Het was een zelfstandige gemeente tot aan de gemeentelijke herindeling van 1971. In het uiterste zuiden van Zulzeke tegen de grens met Ronse ligt de Hotondberg, met 150 meter het hoogste punt in de provincie. In Zulzeke ligt ook het prachtige natuurgebied Spijkerbos of Elenebos. Het bevindt zich op het grondgebied van de gemeente Kluisbergen en een klein deel in Maarkedal (Nukerke) en is ongeveer 20 hectare groot en wordt beheerd door het Vlaamse Agentschap voor Natuur en Bos. Het Spijkerbos is een van de zeldzame bossen in de Vlaamse Ardennen die op een zuidhelling ligt. Nog enkele belangrijke namen die we zullen zien tijdens de wandeling: Ulrich Libbrecht en Leo Piron.

Ulrich Libbrecht was een Belgische sinoloog (studie over China) en filosoof. Sinds 1974 woonde hij in Zulzeke. Hij was vooral gekend als natuurliefhebber, milieuactivist en medestichter van Stichting Omer Wattez. Hij werd in 2008 ereburger van de gemeente Kluisbergen die om hem te eren een Ulrich Libbrechtwandeling aanlegde. Hij werd begraven op het kerkhof van Zulzeke in 2017.

Leo Piron (+Nukerke 1962) was een kunstschilder en was getrouwd met een dochter van Valerius De Saedeleer. Net zoals zijn schoonvader vereeuwigde hij de landschappen van de Vlaamse Ardennen in zijn schilderijen. Het Leo Pironpad verbindt Nukerke met Zulzeke en loopt over een zogenaamde ‘holle weg’.

Met deze wandeling trekken we door de prachtige natuur van Zulzeke langs adembenemende paden en panoramische vergezichten!

Datum: donderdag 11 april 2024.

Vertrek: 14 uur.

Samenkomst en parkeren: gratis parking aan en in de omgeving van de kerk en café Oud Gemeentehuis, Zulzekestraat 14, 9690 Kluisbergen (Zulzeke).

 

Wegen: aardewegen en (verharde) veldwegels.

Afstand: ± 8 km. Afkorting tot 6 km is mogelijk, laatste 2 km zijn mooi maar pittig.

Wandelleiding: Geert De Geyter.

Inschrijving:

Inschrijven doe je via deze link

Vul al je velden met een * in en druk op de knop verzenden. Je krijgt onmiddellijk een mail met de bevestiging van je inschrijving. 

Wandelcoördinator: Jean Pierre Bauwens – gsm: 0499.48.15.32 

 

Door deel te nemen aan activiteiten van SKG geeft u ons automatisch toelating om foto’s van u, genomen tijdens onze activiteiten, beschikbaar te stellen via de digitale media. Indien dat niet het geval is gelieve ons dan telkens vooraf te informeren. Dank voor uw begrip. 

Andere activiteiten

Datum Type activiteit Locatie
3 mei 2024 240503 Het Leen Wandelingen Eeklo Bekijk activiteit
6 juni 2024 240606 Asselkouter Munte Wandelingen Merelbeke (Munte) Bekijk activiteit
9 augustus 2024 240809 Waar zijn de Romeinen Wandelingen Velzeke Bekijk activiteit